Epidemia de coronavirus este un eveniment fără precedent în ultimii 100 de ani. Criza sanitară are implicații profunde asupra activităților umane. Drepturi, libertăți, obligații cetățenești, relații de schimb, relații inter-umane, toate sunt sub o presiune pe care cea mai mare parte a cetățenilor aflați astăzi în viață, nu au mai experimentat-o niciodată.

Întreaga infrastructură fizică, digitală, socială, economică, logistică a națiunilor este în fața celui mai complex test al vieții reale care fie va confirma importanța critică pentru societate a fiecărei componente, fie va obliga la transformări de substanță. Iar schimbările ample care se produc și se vor produce sub ochii noștri vor fi implementate prin decizii politice în sensul cel mai propriu al termenului. Nu este nimic peiorativ în acest termen. Societățile democratice moderne sunt conduse prin decizii politice, legitimate electoral care, sigur, e preferabil să fie bazate și pe o expertiză cât mai complexă. Dar deciziile în sine sunt și trebuie să rămână politice pentru că aici regăsim esența regimului democratic în care ne place să trăim.

În aceste condiții, elitele politice din toată lumea vor susține în următorii ani poate cel mai important examen de după Al Doilea Război Mondial. Bună sau rea, mai competentă sau mai puțin competentă, mai integră sau mai puțin integră, clasa politică românească va trebui la rândul ei să ducă pe umeri povara și responsabilitatea reconstrucției.

Citește mai mult AICI