În exclusivitate pentru PSnews.ro, Remus Ștefureac, politolog, director Inscop Research și coordonator al proiectului Strategic Thinking Group, a trasat o serie de concluzii referitoare la scandalul iscat de proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc. Ștefureac atrage atenția că nu de puține ori UDMR „pare că se manifestă mai mult ca o filială a unui partid din altă țară decât ca o organizație înregistrată în România”.
„Reacția oamenilor arată extrem de multe frustrări acumulate în timp, pe fondul unei succesiuni interminabile de provocări care au venit de la Budapesta și care nu s-au evacuat la momentul potrivit, pentru că de fiecare dată autoritățile române au reacționat cu prudență sau chiar nu au reacționat deloc”, a explicat politologul.
Este o acumulare în timp a multor frustrări pe acest subiect și, din păcate, deja de prea mulți dinspre regimul aproape extremist de la Budapesta vin provocări de orice fel spre România. De la chestiuni de simbolistică, și ne aducem aminte de gestul de blocarea ambasadorilor Ungariei de a participa la celebrarea zilei naționale a României, un gest absolut absurd, până la chestiuni mult mai concrete legate de fonduri pe criterii etnice în Transilvania. O multitudine de provocări. De cele mai multe ori, autoritățile române au reacționat ponderat și de cele mai multe ori reacțiile ponderate ale autorităților române au primit critici virulente din partea unei părți a populației. Așa se explică și reacția pe care o văd pe rețelele de socializare de sprijin puternic a declarației atipice pentru președinte. Replica liderului UDMR chiar m-a amuzat. Acuză mesaje vadimiste. E absolut greu să îl acuzi pe Klaus Iohannis, președinte al României care provine din comunitatea germană și care e cunoscut pentru abordările sale care n-au nicio legătură cu naționalismul gregar promovat în anumite vremuri de către politicieni naționaliști români, de așa ceva fără să nu cazi tu însuți în ridicol.
Citește mai mult AICI