Interviu cu analistul politic Remus Ștefureac

– Partea a II-a –

            Continuăm interviul-maraton realizat cu Remus Ștefureac, autorul și coordonatorul a două proiecte de anvergură, Strategic Thinking Group (www.strategicthinking.ro) și INSCOP Research (www.inscop.ro) .

În prima parte, discuția s-a concentrat pe elemente de politologie, relații internaționale și securitate, dintr-o perspectivă rafinată de experiența sa diplomatică la Washington.

O democrație consolidată, cum sunt SUA, are un sistem intern complex de prezervare a pluralității opiniilor, asigurării drepturilor și libertăților cetățenești. Un import de bune practici s-ar putea să ne fie de folos: ”profesionalizare, integritate și, în același timp, o democratizare a vieții publice și a interacțiunii dintre serviciile publice și cetățean”.

În ceea ce privește politica SUA față de Europa, analistul politic Remus Ștefureac și-a exprimat convingerea că ”civilizația euroatlantică este unită de niște valori comune și, atâta vreme cât aceste valori persistă, prezența americană, cu tot ceea ce înseamnă ea ca spațiu civilizațional, dimensiune economică și de securitate, va exista în continuare”.

Citește mai mult AICI