În contextul iminentei liberalizări a pieței de gaze naturale, 48,8% dintre români au auzit că acest eveniment va avea loc începând cu 1 iulie 2020 şi doar 21,5% consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, potrivit „Barometrului securității energetice – Iunie 2020”.  

50,2% nu au auzit de liberalizarea pieţei de gaze şi doar 5% dintre români consideră că au informații suficiente cu privire la ce înseamnă și care sunt efectele liberalizării pieței de gaze, în timp ce 77,6% apreciază că nu au informații suficiente. 0,9% nu știu sau nu răspund.

Peste jumătate dintre respondenți (52.2%) sunt de acord cu afirmația ”Rusia folosește livrările de gaz către UE ca să își impună voința în politica externă”, în timp ce 26,6% își exprimă dezacordul. Procentul non-răspunsurilor este 17.8%.

În opinia a 61,1% dintre respondenți, în ultimii ani, atitudinea liderilor politici ai Ungariei față de România a fost una mai degrabă ostilă, în timp ce doar 24% apreciază atitudinea acestora ca fiind mai degrabă prietenoasă. 9% nu știu sau nu răspund.

Citește mai mult AICI